De overheid streeft ernaar om bijna €3 miljard te investeren om de stikstofcrisis aan te pakken, waarbij extra middelen worden toegewezen voor het uitkopen van boeren. Voor de zomer zal ongeveer €1,3 miljard worden toegewezen voor provinciale plannen, terwijl een extra €1,45 miljard het vrijwillige aankoopprogramma voor veeboeren zal ondersteunen, dat wordt verlengd tot het einde van het jaar.

Om deze aanzienlijke investering voort te zetten, moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer het voorstel goedkeuren. De komende week zal de Tweede Kamer de begroting van het Ministerie van Landbouw bespreken. Als het voorstel goedkeuring krijgt, kunnen provincies vóór de zomer toegang krijgen tot de fondsen.

 Ondanks de demissionaire status van het kabinet benadrukt het ministerie de voortdurende urgentie van investeringen in natuur en landelijke gebieden. De provincies hadden afgelopen zomer hun plannen ingediend om stikstofdepositie te verminderen, geëvalueerd door Wageningen Economic Research (WEcR), die een aanzienlijk deel van de maatregelen veelbelovend vond.

Afgelopen zomer vroegen provincies meer dan de oorspronkelijk voorgestelde €25 miljard, met een totale geschatte behoefte van meer dan €58 miljard. De plannen zullen in de nabije toekomst worden verfijnd, en het volgende kabinet zal het budget voor de stikstofaanpak bepalen.

Oorspronkelijk werden de middelen verwacht uit het stikstofonds, in afwachting van goedkeuring door de Eerste Kamer van het voorgestelde €25 miljard. De Eerste Kamer heeft echter het stikstofondswetsvoorstel controversieel verklaard, wat de discussie heeft vertraagd.

LTO Nederland, dat landbouw en tuinbouw vertegenwoordigt, waardeert de bevestiging aan het parlement dat de vrijwillige piekbelastingbenadering optioneel is, waardoor boeren niet worden bestempeld met de “piekbelastinglast”. Er blijven echter zorgen bestaan over de toegankelijkheid van verschillende regelingen voor innovatie en bedrijfsverplaatsing, wat de organisatie als een topprioriteit benadrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Adviseur van de Hoge Raad: Limburg overweegt extra belasting op tweede woningen van niet-ingezetenen te laten vallen

De gemeente Limburg mag mogelijk geen extra belasting opleggen op tweede woningen…

Link tussen het Verenigd Koninkrijk en Russische olie via India

In een recente ontdekking is gebleken dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds…

Schrijvers klagen de eigenaar van ChatGPT aan wegens schending van het auteursrecht

Voor de lancering van ChatGPT in november 2022 was het idee van…

X Corp (voorheen Twitter) aangeklaagd in Nederland wegens privacykwesties

Het bedrijf dat voorheen bekend stond als Twitter (nu X Corp) wordt…