• Schrijvers beweren dat OpenAI het auteursrecht heeft geschonden tijdens de training van de LLM’s.
  • Taalmodellen (LLM) worden getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens om menselijke tekst te begrijpen en genereren.

Voor de lancering van ChatGPT in november 2022 was het idee van generatieve kunstmatige intelligentie niet gangbaar. Dit is echter veranderd, aangezien ChatGPT de snelstgroeiende consumententoepassing in de geschiedenis is geworden die 100 miljoen maandelijkse gebruikers heeft bereikt (een titel die daarna overigens overgenomen is door de Threads-app van Meta).

OpenAI is defending itself against 3 lawsuits from authors

Er lopen momenteel meer dan drie voorgestelde rechtszaken wegens schending van het auteursrecht tegen OpenAI. De rechtszaken hebben betrekking op het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk in AI-trainingen, waarbij de meest recente rechtszaak is aangespannen door een groep Amerikaanse auteurs, waaronder Pulitzer-prijswinnaar Michael Chabon.

Taalmodellen zijn een soort AI die worden getraind op een enorme verzameling artikelen, Wikipedia-artikelen, boeken, internetbronnen en andere input om menselijke antwoorden te genereren op vragen in natuurlijke taal. De auteurs claimen dat hun teksten zonder hun toestemming in de trainingsdataset van ChatGPT is opgenomen, waarbij ze stellen dat het systeem hun werken nauwkeurig kan samenvatten en tekst kan genereren die hun stijlen nabootst.

Niet verrassend zijn een aantal landen en overheidsinstanties over de hele wereld gestart met regelgeving over hoe met AI-tools om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

X Corp (voorheen Twitter) aangeklaagd in Nederland wegens privacykwesties

Het bedrijf dat voorheen bekend stond als Twitter (nu X Corp) wordt…
Greenwashing

Richtlijnen om greenwashing te voorkomen

Steeds meer organisaties claimen dat ze ‘groen’ zijn, zonder dat ze daadwerkelijk…

Het verkrijgen van een Airbnb in NYC kan een nachtmerrie zijn

New York City had meer dan 30.000 vermeldingen op Airbnb. De beschikbaarheid…

EU start anti-subsidieonderzoek naar Chinese elektrische voertuigen

De Europese Commissie is een uitgebreid onderzoek begonnen naar de mogelijkheid om…