Parthenon

Toeristen kunnen nu op hun smartphone bekijken hoe de beroemde Griekse monumenten, zoals het Parthenon op de Atheense Acropolis, er eeuwen geleden uit gezien hebben. Inclusief de beelden die meer dan 200 jaar geleden geroofd zijn, en nu in het British Museum in London te zien zijn.

Bezoekers van de Acropolis hoeven alleen hun smartphone op het Parthenon te richten, waarna de tempel in volle glorie op het scherm verschijnt. In een app, die de zegen heeft van het Griekse Ministerie van Cultuur, kunnen bezoekers via een digitale overlay niet alleen zien hoe het gebouw eruit zag, maar kunnen ze ook in- en uitzoomen en door de tempel dwalen zoals archeologen denken dat deze er 2500 jaar geleden moet hebben uitgezien.

Een van de meest opvallende kenmerken is dat veel van de figuren op het Parthenon in felle kleuren beschilderd waren, en dat het standbeeld van de godin Athena in de belangrijkste ruimte van de tempel bij een ondiepe poel met water stond.

Ook drie andere monumenten op de Acropolis, een nabijgelegen Romeins theater en delen van het Acropolis-museum zijn in de app opgenomen.

Chronos

De app heet ‘Chronos’, en is vernoemd naar de mythologische koning van de Titanen en naar het Griekse woord voor ‘tijd’. De app maakt gebruik van ‘augmented reality’ om de originele weergave van het gebouw op het scherm te laten zien, waarbij deze correspondeert met de echte wereld terwijl je rondloopt.

Het Griekse Ministerie van Cultuur is een late, maar enthousiaste gebruiker van deze technologie, en hoopt hiermee het toerisme naar Griekenland te stimuleren, dat na de Covid-pandemie en de bosbranden op Rhodos flink teruggelopen is. Ook van het oude Olympia, geboorteplaats van de Olympische Spelen, is een uitgebreide digitale tour beschikbaar, gemaakt door Microsoft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Adviseur van de Hoge Raad: Limburg overweegt extra belasting op tweede woningen van niet-ingezetenen te laten vallen

De gemeente Limburg mag mogelijk geen extra belasting opleggen op tweede woningen…

Link tussen het Verenigd Koninkrijk en Russische olie via India

In een recente ontdekking is gebleken dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds…

Schrijvers klagen de eigenaar van ChatGPT aan wegens schending van het auteursrecht

Voor de lancering van ChatGPT in november 2022 was het idee van…

X Corp (voorheen Twitter) aangeklaagd in Nederland wegens privacykwesties

Het bedrijf dat voorheen bekend stond als Twitter (nu X Corp) wordt…