Faillisement

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in eerste 9 maanden van 2023 60% meer bedrijven failliet gegaan dan in 2022. Het aantal faillissementen op jaarbasis is daarmee voor de zeventiende maand op rij gestegen.

In september werden er 278 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat komt neer op een stijging van 9 procent ten opzichte van augustus.

Tot mei 2020 was er een redelijk vlak verloop te zien in het aantal faillisementen. Na de uitbraak van de coronapandemie in mei 2020, nam het aantal faillissementen af, tot in augustus 2021 een laagterecord werd bereikt. Sinds mei 2022 is het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Faillissementen per branche

Van alle bedrijven die failliet gingen, waren de meeste actief in de specialistische zakelijke dienstverlening, zoals advisering en onderzoek: namelijk 50 bedrijven. Dat waren er in augustus nog 26.

In de handel, de bedrijfstak met de meeste ondernemingen, gingen 44 bedrijven failliet. Hier nam het aantal faillisementen juist af ten opzichte van augustus, toen er nog 86 bedrijven failliet gingen. Ook in de bouwnijverheid nam het aantal faillissementen af. In de horeca, en bij financiële instellingen, daarentegen nam het aantal faillissementen toe: 25 horecaondernemingen gingen failliet in september, tegen 19 in augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Nederlandse Automarkt Krachtig in 2024, Tesla Leidt de Weg

Het begin van 2024 brengt goed nieuws voor de Nederlandse automarkt, met…

EU Richtlijn over Binnenlandse Clearing Zet Debat In Gang Onder Bankinstellingen

In de vroege uren van vanochtend heeft de Europese Unie consensus bereikt…

Een Unieke Aanpak: Hoe PFZW Omgaat met Russische Investeringen Temidden van Mondiale Spanningen

Na de Russische invasie van Oekraïne stonden pensioenfondsen in heel Europa voor…

De vastgoedmarkt in Nederland

De vastgoedmarkt in Nederland heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan,…