new and old logo
  • Twitter (nu X Corp) was voorheen eigenaar van MoPub.
  • MoPub is een mobiel advertentieplatform.
  • Het platform werd aan het begin van 2022 verkocht aan AppLovin.

Het bedrijf dat voorheen bekend stond als Twitter (nu X Corp) wordt geconfronteerd met een groepsvordering wegens “illegaal volgen” van miljoenen app-gebruikers hun persoonlijke gegevens met behulp van MoPub, het advertentieplatform dat het voorheen in eigendom had.

Hoewel het bedrijf MoPub in 2022 aan AppLovin heeft verkocht, was het eigenaar en exploitant van de mobiele adtech gedurende de periode waarop de rechtszaak zich richt.

De rechtszaak beweert dat MoPub op onrechtmatige wijze app-gebruikers heeft gevolgd, gebruikersgegevens heeft verzameld terwijl ze interactie hadden met software van derden, en vervolgens mogelijk gevoelige persoonlijke gegevens heeft gedeeld met andere bedrijven zonder medeweten of instemming van de gebruikers om te worden gevolgd. De eisers stellen dat dit een duidelijke schending was van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) van de EU.

De rechtszaak wordt aangespannen door een non-profit gegevensbeschermingsstichting, genaamd Stitching Data Bescherming Nederland (SDBN), en dagvaardingen zijn uitgevaardigd bij een rechtbank in Rotterdam.

Nederland heeft een nieuw systeem voor groepsvorderingen met een opt-out-regeling ingevoerd toen het begon met de implementatie van de EU-richtlijn betreffende collectief verhaal. Hierdoor is het waarschijnlijk dat er meer privacyzaken zullen volgen in het land, aangezien er al andere groepsvorderingen lopen tegen Meta, Google en Amazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Adviseur van de Hoge Raad: Limburg overweegt extra belasting op tweede woningen van niet-ingezetenen te laten vallen

De gemeente Limburg mag mogelijk geen extra belasting opleggen op tweede woningen…

Link tussen het Verenigd Koninkrijk en Russische olie via India

In een recente ontdekking is gebleken dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds…

Schrijvers klagen de eigenaar van ChatGPT aan wegens schending van het auteursrecht

Voor de lancering van ChatGPT in november 2022 was het idee van…
Greenwashing

Richtlijnen om greenwashing te voorkomen

Steeds meer organisaties claimen dat ze ‘groen’ zijn, zonder dat ze daadwerkelijk…