Faillisement

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in eerste 9 maanden van 2023 60% meer bedrijven failliet gegaan dan in 2022. Het aantal faillissementen op jaarbasis is daarmee voor de zeventiende maand op rij gestegen.

In september werden er 278 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat komt neer op een stijging van 9 procent ten opzichte van augustus.

Tot mei 2020 was er een redelijk vlak verloop te zien in het aantal faillisementen. Na de uitbraak van de coronapandemie in mei 2020, nam het aantal faillissementen af, tot in augustus 2021 een laagterecord werd bereikt. Sinds mei 2022 is het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Faillissementen per branche

Van alle bedrijven die failliet gingen, waren de meeste actief in de specialistische zakelijke dienstverlening, zoals advisering en onderzoek: namelijk 50 bedrijven. Dat waren er in augustus nog 26.

In de handel, de bedrijfstak met de meeste ondernemingen, gingen 44 bedrijven failliet. Hier nam het aantal faillisementen juist af ten opzichte van augustus, toen er nog 86 bedrijven failliet gingen. Ook in de bouwnijverheid nam het aantal faillissementen af. In de horeca, en bij financiële instellingen, daarentegen nam het aantal faillissementen toe: 25 horecaondernemingen gingen failliet in september, tegen 19 in augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Faillissementspercentage verdubbelt in Q3, effect van coronaschulden onbekend 

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Nederland dubbel zoveel…

Verbetering van teammanagement voor bedrijfsgroei:

Het laten groeien van je bedrijf hangt af van effectief teammanagement. Investeren…

Huawei lanceert mogelijk een midrange 5G-telefoon

Op 19 september meldde China’s IT Times dat Huawei mogelijk al in…

EU legt chipgigant Intel een boete van $400 miljoen op in een oude zaak

De EU heeft Intel opnieuw een boete opgelegd van 376 miljoen euro…