X

EU stelt X ultimatum over desinformatie

De EU heeft Elon Musk van X (voorheen Twitter) gewaarschuwd dat hij desinformatie op X over de Hamas-aanval op Israël moet aanpakken. De commissaris voor interne markt, Thierry Breton, schrijft dat de Europese Commissie aanwijzingen heeft dat het platform wordt gebruikt om illegale inhoud en desinformatie te verspreiden. In de brief herinnerde hij ook aan de voorwaarden van de Digital Services Act (DSA).

Ten eerste stelt de DSA dat platforms heel transparant en duidelijk moeten zijn over de inhoud die toegestaan is, en moeten zij hun beleid consequent en resoluut handhaven. En Breton voegt daar aan toe: “Dit is vooral relevant als het gaat om gewelddadige en terroristische inhoud die op uw platform lijkt te circuleren”.

Snelle reactie

De DSA vereist ook een snelle reactie op meldingen over illegale inhoud, inclusief mogelijke verwijdering: “We hebben, uit goede bronnen, rapporten ontvangen over mogelijk illegale inhoud die toch op uw dienst circuleert, ondanks bezwaren van relevante autoriteiten”, aldus Breton.

Platforms moeten ook de risico’s van desinformatie beperken voor de openbare veiligheid en het publieke debat. Breton zegt echter: “Publieke media en maatschappelijke organisaties maken op grote schaal melding van gevallen van valse en gemanipuleerde beelden en feiten die op uw platform in de EU circuleren. Hiertoe behoren bijvoorbeeld hergebruikte oude beelden van niet-gerelateerde gewapende conflicten of militaire beelden die afkomstig zijn uit videogames. Hier lijkt sprake te zijn van valse of misleidende informatie.”

Breton besluit met de dwingende oproep aan Musk om op al deze gebieden strenger op te treden, verslag uit te brengen aan de Europese Commissie en samen te werken met Europol en andere instanties, en zo snel mogelijk aan hun verzoeken te voldoen. Volgens de DSA moet een eerste reactie op de brief binnen 24 uur ontvangen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Faillissementspercentage verdubbelt in Q3, effect van coronaschulden onbekend 

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Nederland dubbel zoveel…

Verbetering van teammanagement voor bedrijfsgroei:

Het laten groeien van je bedrijf hangt af van effectief teammanagement. Investeren…

Huawei lanceert mogelijk een midrange 5G-telefoon

Op 19 september meldde China’s IT Times dat Huawei mogelijk al in…

EU legt chipgigant Intel een boete van $400 miljoen op in een oude zaak

De EU heeft Intel opnieuw een boete opgelegd van 376 miljoen euro…