X

EU stelt X ultimatum over desinformatie

De EU heeft Elon Musk van X (voorheen Twitter) gewaarschuwd dat hij desinformatie op X over de Hamas-aanval op Israël moet aanpakken. De commissaris voor interne markt, Thierry Breton, schrijft dat de Europese Commissie aanwijzingen heeft dat het platform wordt gebruikt om illegale inhoud en desinformatie te verspreiden. In de brief herinnerde hij ook aan de voorwaarden van de Digital Services Act (DSA).

Ten eerste stelt de DSA dat platforms heel transparant en duidelijk moeten zijn over de inhoud die toegestaan is, en moeten zij hun beleid consequent en resoluut handhaven. En Breton voegt daar aan toe: “Dit is vooral relevant als het gaat om gewelddadige en terroristische inhoud die op uw platform lijkt te circuleren”.

Snelle reactie

De DSA vereist ook een snelle reactie op meldingen over illegale inhoud, inclusief mogelijke verwijdering: “We hebben, uit goede bronnen, rapporten ontvangen over mogelijk illegale inhoud die toch op uw dienst circuleert, ondanks bezwaren van relevante autoriteiten”, aldus Breton.

Platforms moeten ook de risico’s van desinformatie beperken voor de openbare veiligheid en het publieke debat. Breton zegt echter: “Publieke media en maatschappelijke organisaties maken op grote schaal melding van gevallen van valse en gemanipuleerde beelden en feiten die op uw platform in de EU circuleren. Hiertoe behoren bijvoorbeeld hergebruikte oude beelden van niet-gerelateerde gewapende conflicten of militaire beelden die afkomstig zijn uit videogames. Hier lijkt sprake te zijn van valse of misleidende informatie.”

Breton besluit met de dwingende oproep aan Musk om op al deze gebieden strenger op te treden, verslag uit te brengen aan de Europese Commissie en samen te werken met Europol en andere instanties, en zo snel mogelijk aan hun verzoeken te voldoen. Volgens de DSA moet een eerste reactie op de brief binnen 24 uur ontvangen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

EU Richtlijn over Binnenlandse Clearing Zet Debat In Gang Onder Bankinstellingen

In de vroege uren van vanochtend heeft de Europese Unie consensus bereikt…

Nederlandse Automarkt Krachtig in 2024, Tesla Leidt de Weg

Het begin van 2024 brengt goed nieuws voor de Nederlandse automarkt, met…

Een Unieke Aanpak: Hoe PFZW Omgaat met Russische Investeringen Temidden van Mondiale Spanningen

Na de Russische invasie van Oekraïne stonden pensioenfondsen in heel Europa voor…

Beleggen in Nederlandse Small-Cap Aandelen

In het uitgestrekte landschap van beleggingsmogelijkheden vallen small-cap aandelen vaak op vanwege…