Samsung Electronics deelde op dinsdag zijn prognose van een daling van 35% in operationele winst voor het vierde kwartaal van 2023, een cijfer dat aanzienlijk lager ligt dan de verwachtingen van de markt. De verwachte operationele winst voor de periode oktober-december wordt geschat op 2,8 biljoen Zuid-Koreaanse won ($2,13 miljard), wat een aanzienlijke daling is ten opzichte van de 4,31 biljoen won die in dezelfde periode het voorgaande jaar werd gerapporteerd. Ter vergelijking, het voorgaande kwartaal had een operationele winst van 2,43 biljoen won.

 Helaas is deze prognose aanzienlijk lager dan de SmartEstimate van 3,7 biljoen won door LSEG, waarbij een breder verschil wordt benadrukt dan wat analisten historisch gezien accurater hadden verwacht. Gedetailleerde winstcijfers voor het vierde kwartaal worden gepland om bekend te worden gemaakt op 31 januari, zoals uiteengezet in de indiening van het bedrijf.

 De daling in operationele winst wordt toegeschreven aan een aanzienlijke daling van de prijzen van geheugenchips gedurende het afgelopen jaar. Factoren zoals overtollige voorraden na Covid en verminderde vraag naar eindproducten zoals smartphones en laptops hebben een rol gespeeld in deze markttrend.

Samsung maakte een jaar-op-jaar daling van 77,6% in operationele winst mee voor het derde kwartaal, hoewel het de oorspronkelijke verwachtingen overtrof. Het tweede kwartaal liet ook een aanzienlijke daling zien van 95% in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar.

Opmerkelijk is dat Samsung, samen met SK Hynix, ‘s werelds op een na grootste fabrikant van DRAM-geheugenchips, eind oktober tijdens hun winstoproepen voor het derde kwartaal aangaf dat de langdurige periode van zwakke vraag tekenen van stabilisatie zou kunnen vertonen na productieverlagingen. De impact van deze maatregelen op de markt zal waarschijnlijk in de daaropvolgende kwartalen duidelijk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Faillissementspercentage verdubbelt in Q3, effect van coronaschulden onbekend 

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Nederland dubbel zoveel…

Verbetering van teammanagement voor bedrijfsgroei:

Het laten groeien van je bedrijf hangt af van effectief teammanagement. Investeren…

Huawei lanceert mogelijk een midrange 5G-telefoon

Op 19 september meldde China’s IT Times dat Huawei mogelijk al in…

EU legt chipgigant Intel een boete van $400 miljoen op in een oude zaak

De EU heeft Intel opnieuw een boete opgelegd van 376 miljoen euro…