Coronacrisis

Bedrijven die tijdens de coronacrisis loonsteun hebben gekregen, hebben drie keer zo veel kans om failliet te gaan als ondernemingen die geen steun hebben gekregen. Dat blijkt uit onderzoek onder 84.000 bedrijven.

Tijdens de coronacrisis konden ondernemers gebruik maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Maar deze loonsteun lijkt de financiële situatie van hun bedrijf niet te hebben verbeterd, want zij zijn zowel voor als na het ontvangen van de steun slechtere betalers dan collega’s die geen loonsteun kregen, ze zijn vaker betrokken bij incassoprocedures en ze verkeren vaker in financieel uitdagende omstandigheden.

In de eerste 12 maanden van 2023 ging 0,16% van de bedrijven die geen NOW-steun hebben ontvangen failliet, tegen 1,22% van de bedrijven die de steun wel hebben ontvangen. Over een periode van 24 maanden bedroegen deze percentages 0,22% voor de groep zonder NOW-steun, en 2,02% voor de groep met steun.

Nu de belastingdienst begonnen is met het innen van de coronaschulden, is de verwachting dat een aanzienlijk deel van de NOW-ontvangers in financiële moeilijkheden gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Faillissementspercentage verdubbelt in Q3, effect van coronaschulden onbekend 

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Nederland dubbel zoveel…

Verbetering van teammanagement voor bedrijfsgroei:

Het laten groeien van je bedrijf hangt af van effectief teammanagement. Investeren…

Huawei lanceert mogelijk een midrange 5G-telefoon

Op 19 september meldde China’s IT Times dat Huawei mogelijk al in…

EU legt chipgigant Intel een boete van $400 miljoen op in een oude zaak

De EU heeft Intel opnieuw een boete opgelegd van 376 miljoen euro…