Uit een onderzoek van de KVK onder 1400 ondernemers blijkt dat één op de tien ondernemers in het kleinbedrijf hun bedrijfssituatie een onvoldoende geeft, met name in de horeca.
Zzp’ers en mkb’ers geven hun bedrijf gemiddeld een 7,5. In het coronajaar 2020 was het gemiddelde nog een 6,8. In de horeca is het gemiddelde rapportcijfer met 6,9 het laagst. Bijna een kwart van de ondernemers in de horeca geeft een onvoldoende. Maar sinds 2020 is het aantal ondernemers dat zijn bedrijfssituatie een onvoldoende geeft bijna gehalveerd (van 20% in 2020 naar 11% in 2023).
7% van de ondervraagde ondernemers geeft aan betaalachterstanden of schulden te hebben, meestal bij de Belastingdienst. En voor ongeveer een kwart van deze ondernemers leiden de betaalachterstanden of schulden tot grote problemen.
De hogere prijzen voor gas, energie en brandstof, hogere inkoopprijzen en onzekerheid over een mogelijk nieuwe crisis en dalende consumentenuitgaven hebben een grote impact op de ondernemingen. Het verhogen van prijzen, besparen van kosten en het vinden van meer klanten, bijvoorbeeld door te investeren in marketing, zijn een paar van de strategieën die ondernemers toepassen om de situatie het hoofd te bieden.
Desondanks beoordelen ondernemers de vooruitzichten voor de komende zes maanden met een 7,6 gemiddeld, een stijging ten opzichte van vorig jaar (7,3). Bijna tweederde beoordeelt de vooruitzichten zelfs met een 8 of hoger. In de bouw, gezondheid en zakelijke diensten zijn ondernemers het meest positief. Opnieuw is de horeca het minst optimistisch, een kwart geeft een onvoldoende. Aandachtspunten voor het komende half jaar zijn het vinden en behouden van klanten en het verdienmodel en de winstgevendheid van de onderneming.