Vandaag 27 september viert Google officieel zijn 25e verjaardag. Weliswaar hebben oprichters Sergey Brin en Larry Page hun bedrijf al op 4 september 1998 aangemeld bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel, maar Google zelf houdt het op 27 september als officiële datum. Vandaag wordt dus ook de homepage van de zoekmachine opgefleurd met de feestelijke verjaardagsvariant van de ‘Google Doodle’:

Google 25

In de afgelopen 25 jaar is er enorm veel veranderd, niet alleen op het gebied van internet, maar ook in ons leven, en Google heeft daar een belangrijk aandeel in gehad. Wat begon als een klassiek verhaal: een paar nerds in een garage die aan een zoekbalk in de internetbrowser werkten, is nu uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat diep verankerd is ons dagelijks leven. Google is overal. Want waar zouden we zijn zonder Android op je telefoon, Google Maps in de auto, zonder de smart home producten in je woonkamer en de computers op de school van de kinderen. Even ‘googlen’ is een veelgebruikt werkwoord geworden.

En het succes lijkt voort te duren. Na een moeizaam begin, is het schip met geld komen binnenvaren. In het tweede kwartaal van dit jaar boekte Google zelfs een nettowinst van 18,4 miljard dollar, een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van de winst in het eerste kwartaal.

En ook de vooruitzichten lijken goed: de aanval van Bing lijkt te zijn afgeslagen, de inkomstenstroom uit advertenties neemt nog steeds toe, tal van scholen en universiteiten maken gebruik van de gratis software en Google staat op het punt Gemini (kunstmatige intelligentiesoftware) te lanceren, een AI-model dat moet gaan concurreren met OpenAI’s GPT-4 model.

Google vanuit verschillende invalshoeken

Tegelijkertijd neemt de kritiek op Google en Big Tech toe. Verschillende landen, de Europese Unie voorop, denken aan, of vaardigen wetten uit die de macht van Big Tech moeten inperken, er zijn bedenkingen over de wijze waarop de Big Tech-bedrijven met privacy omgaan en het aantal rechtzaken over oneerlijke concurrentie neemt toe.

Kortom, er is genoeg te vertellen over Google. De komende dagen gaan wij dan ook dieper in op de macht van Google, de onzichtbare invloed van Google, de succesfactoren, de aanzwellende kritiek en de vooruitzichten van Google voor de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Nederlandse Automarkt Krachtig in 2024, Tesla Leidt de Weg

Het begin van 2024 brengt goed nieuws voor de Nederlandse automarkt, met…

EU Richtlijn over Binnenlandse Clearing Zet Debat In Gang Onder Bankinstellingen

In de vroege uren van vanochtend heeft de Europese Unie consensus bereikt…

Een Unieke Aanpak: Hoe PFZW Omgaat met Russische Investeringen Temidden van Mondiale Spanningen

Na de Russische invasie van Oekraïne stonden pensioenfondsen in heel Europa voor…

De vastgoedmarkt in Nederland

De vastgoedmarkt in Nederland heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan,…