Vandaag 27 september viert Google officieel zijn 25e verjaardag. Weliswaar hebben oprichters Sergey Brin en Larry Page hun bedrijf al op 4 september 1998 aangemeld bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel, maar Google zelf houdt het op 27 september als officiële datum. Vandaag wordt dus ook de homepage van de zoekmachine opgefleurd met de feestelijke verjaardagsvariant van de ‘Google Doodle’:

Google 25

In de afgelopen 25 jaar is er enorm veel veranderd, niet alleen op het gebied van internet, maar ook in ons leven, en Google heeft daar een belangrijk aandeel in gehad. Wat begon als een klassiek verhaal: een paar nerds in een garage die aan een zoekbalk in de internetbrowser werkten, is nu uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat diep verankerd is ons dagelijks leven. Google is overal. Want waar zouden we zijn zonder Android op je telefoon, Google Maps in de auto, zonder de smart home producten in je woonkamer en de computers op de school van de kinderen. Even ‘googlen’ is een veelgebruikt werkwoord geworden.

En het succes lijkt voort te duren. Na een moeizaam begin, is het schip met geld komen binnenvaren. In het tweede kwartaal van dit jaar boekte Google zelfs een nettowinst van 18,4 miljard dollar, een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van de winst in het eerste kwartaal.

En ook de vooruitzichten lijken goed: de aanval van Bing lijkt te zijn afgeslagen, de inkomstenstroom uit advertenties neemt nog steeds toe, tal van scholen en universiteiten maken gebruik van de gratis software en Google staat op het punt Gemini (kunstmatige intelligentiesoftware) te lanceren, een AI-model dat moet gaan concurreren met OpenAI’s GPT-4 model.

Google vanuit verschillende invalshoeken

Tegelijkertijd neemt de kritiek op Google en Big Tech toe. Verschillende landen, de Europese Unie voorop, denken aan, of vaardigen wetten uit die de macht van Big Tech moeten inperken, er zijn bedenkingen over de wijze waarop de Big Tech-bedrijven met privacy omgaan en het aantal rechtzaken over oneerlijke concurrentie neemt toe.

Kortom, er is genoeg te vertellen over Google. De komende dagen gaan wij dan ook dieper in op de macht van Google, de onzichtbare invloed van Google, de succesfactoren, de aanzwellende kritiek en de vooruitzichten van Google voor de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Faillissementspercentage verdubbelt in Q3, effect van coronaschulden onbekend 

In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Nederland dubbel zoveel…

Verbetering van teammanagement voor bedrijfsgroei:

Het laten groeien van je bedrijf hangt af van effectief teammanagement. Investeren…

Huawei lanceert mogelijk een midrange 5G-telefoon

Op 19 september meldde China’s IT Times dat Huawei mogelijk al in…

EU legt chipgigant Intel een boete van $400 miljoen op in een oude zaak

De EU heeft Intel opnieuw een boete opgelegd van 376 miljoen euro…