In het derde kwartaal van 2023 zijn er in Nederland dubbel zoveel bedrijven failliet verklaard als vorig jaar, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). 

De overheidsinstantie gaf aan dat het aantal lager was dan het langetermijngemiddelde, maar wees erop dat de recente daling van faillissementen gestopt is. 

Daarnaast gaf het aan dat het nog te vroeg is om te zeggen of meer bedrijven failliet gaan door het terugbetalen van leningen die door de overheid zijn verstrekt tijdens de coronapandemie. In september heeft de belastingdienst aanmaningen gestuurd naar 91.000 personen die achterliepen met hun pandemische terugbetalingen, waaronder 43.000 die helemaal niets hebben terugbetaald. 

Bedrijven kregen vanaf oktober vorig jaar vijf jaar de tijd om het geleende geld terug te betalen, wat ze nodig hadden voor hun kosten tijdens de lockdownperiode. In deze periode moesten veel bedrijven hun activiteiten staken of zagen hun omzet sterk dalen. 

In totaal zijn er 832 bedrijven failliet verklaard in het derde kwartaal van 2023, terwijl 29.000 hun handelsactiviteiten hebben beëindigd. In dezelfde periode vorig jaar registreerde de KvK 441 faillissementen. 

Gezonde handel 

Het aantal nieuw geregistreerde bedrijven bedroeg 64.000, 3% lager dan een jaar geleden, met een daling in alle leeftijdsgroepen behalve de 60-plussers. 

“De dynamiek van de Nederlandse bedrijfssector is nog steeds gezond, met meer startende ondernemers dan stoppers,” zei Erik Stam, hoogleraar ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht. 

“De toename van het aantal faillissementen werd al verwacht, maar ligt nog steeds onder het niveau van vóór de coronacrisis.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

EU Richtlijn over Binnenlandse Clearing Zet Debat In Gang Onder Bankinstellingen

In de vroege uren van vanochtend heeft de Europese Unie consensus bereikt…

Nederlandse Automarkt Krachtig in 2024, Tesla Leidt de Weg

Het begin van 2024 brengt goed nieuws voor de Nederlandse automarkt, met…

Een Unieke Aanpak: Hoe PFZW Omgaat met Russische Investeringen Temidden van Mondiale Spanningen

Na de Russische invasie van Oekraïne stonden pensioenfondsen in heel Europa voor…

Beleggen in Nederlandse Small-Cap Aandelen

In het uitgestrekte landschap van beleggingsmogelijkheden vallen small-cap aandelen vaak op vanwege…