Worldcoin

De Keniaanse regering heeft Worldcoin bevolen de activiteiten in het land op te schorten op grond van problemen met de privacy en veiligheid.

Worldcoin is een initiatief van Sam Altman, CEO van OpenAI, de maker van ChatGPT. Het is een digitale munt die via beurzen verhandelbaar is, maar die je niet zomaar kunt kopen. Je moet hem bewaren in een app die je moet activeren door je iris te laten scannen. En daar maken veel regeringen en privacytoezichthouders zich zorgen over, met name over het gebrek aan duidelijkheid over de beveiliging en opslag van de verzamelde gegevens.

Toen Worldcoin werd gelanceerd in augustus dit jaar, stimuleerde het inschrijvingen door een crypto-token (met een waarde van $49) aan te bieden aan Kenianen in ruil voor een irisscan, omkoperij dus. Daarop verbood de Keniaanse regering de munt. Ook andere landen waarin de munt geïntroduceerd wordt, waaronder Frankrijk, Spanje en Duitsland, houden deze ontwikkeling goed in de gaten.

M-PESA: eenvoudig en revolutionair

Nu is Kenia niet zomaar een land. Het is wereldleider in mobiele betalingen en geeft de rest van de wereld het nakijken als het gaat om technologisch vernieuwende bankdiensten. In geen enkel ander land gebruikt zo’n groot aandeel van de bevolking z’n telefoon als elektronische portefeuille. Allemaal dankzij het relatief eenvoudige, maar revolutionaire M-PESA mobiele geldsysteem.

Met M-PESA kun je met je telefoon geld versturen naar aangesloten handelaars, andere gebruikers en zelfs naar traditionele banken en geld op je rekening laten zetten, vaak in dezelfde winkel waar je je beltegoed opwaardeert.

Overal waar je je bevindt kun je zo snel geld versturen en ontvangen, een belangrijk voordeel in een land waarin bankkantoren dun gezaaid zijn en waarin het transport van cash geld veel risico’s inhoudt. Inmiddels kunnen klanten facturen van bedrijven ook via hun mobiele telefoon betalen en kunnen salarissen via M-PESA betaald worden. De leningen die M-PESA verstrekt zijn bovendien een belangrijke stimulans voor de economie, omdat ze onmiddellijk toegekend worden en er geen onderpand gevraagd wordt.

M-PESA is zo succesvol dat het ondertussen in vijf andere landen is geïntroduceerd, waaronder Zuid-Afrika, India en Roemenië. Momenteel is M-PESA een van de grootste aanbieders van mobiele financiële diensten in Afrika, met meer dan 52 miljoen gebruikers. Meer dan een derde van het Keniaanse BBP loopt via het systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Nederlandse Automarkt Krachtig in 2024, Tesla Leidt de Weg

Het begin van 2024 brengt goed nieuws voor de Nederlandse automarkt, met…

EU Richtlijn over Binnenlandse Clearing Zet Debat In Gang Onder Bankinstellingen

In de vroege uren van vanochtend heeft de Europese Unie consensus bereikt…

Een Unieke Aanpak: Hoe PFZW Omgaat met Russische Investeringen Temidden van Mondiale Spanningen

Na de Russische invasie van Oekraïne stonden pensioenfondsen in heel Europa voor…

De vastgoedmarkt in Nederland

De vastgoedmarkt in Nederland heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan,…