In midden september vertoonde de cryptocurrencyemarkt opmerkelijke activiteit en liquiditeit, zelfs vergelijkbaar met de Forex-markt. Te midden van de vaak chaotische prijsschommelingen in de cryptowereld, ontstond er een duidelijke trend. Terwijl handelaren vol verwachting uitkeken naar een doorbraak van Bitcoin uit het bereik van $25.000-$28.000, dook de prijs kortstondig onder de $26.750 voordat deze terugkeerde naar wat velen als een “eerlijke” prijs beschouwden.
Er was optimisme dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission haar standpunt ten opzichte van Binance.US zou verzachten, na een rechtszaak tegen de cryptocurrencybeurs, wat mogelijk de hele sector zou kunnen ten goede komen. Stieren stonden klaar om de prijzen omhoog te drijven, maar de verwachtingen werden getemperd toen de rechter het verzoek van de SEC voor uitgebreide informatie en documenten van Binance.US afwees. In plaats daarvan werden beide partijen aangemoedigd om hun bewijsaanvragen te stroomlijnen en sommige aandeelhouders te laten getuigen.
De markt werd ook verhit in afwachting van de beslissing van de Amerikaanse Federal Reserve over de rentetarieven. Sommige investeerders hielden nauwlettend de economische kalender in de gaten, terwijl anderen stilletjes hun longposities sloten. Na de aankondiging van de Fed begonnen de tarieven te dalen. Hoewel het basistarief onveranderd bleef op 5,5%, zoals verwacht, zorgde dit toch voor bezorgdheid op de markt.
De daling van de Amerikaanse aandelenindices, met name de S&P 500 en de Nasdaq 100, verergerde de situatie nog verder, waarbij grote investeerders nadachten over de gevolgen van de hints van de Fed over mogelijke renteverhogingen, die zowel traditionele valuta, vooral de Amerikaanse dollar, als cryptocurrencies zoals Bitcoin beïnvloedden.
MicroStrategy, een belangrijke holdingmaatschappij, maakte het nieuws door tijdens de neergang $147,3 miljoen aan Bitcoins te kopen, waarbij ze hun transacties over bijna een maand verspreidden. Per 27 september bezat MicroStrategy aanzienlijke 158.245 BTC, verworven voor $4,68 miljard.
De recente prijsbewegingen van Bitcoin hebben een cyclisch patroon aangenomen, gekenmerkt door snelle stijgingen of dalingen gevolgd door langere periodes van stabiliteit. Momenteel bevindt de markt zich in een van deze stabiliteitsfasen, waarbij een breder zijwaarts patroon wordt gevormd.
Belangrijke drijfveren achter de stijging van de waarde van Bitcoin zijn de verwachtingen van lagere inflatie, verminderde verwachtingen van renteverhogingen, een zwakkere Amerikaanse dollar en groeiende aandelenindices. Hoewel er de laatste tijd geen baanbrekende ontwikkelingen zijn geweest, blijft het potentieel voor belangrijk nieuws tijdens deze langdurige periode van stagnatie bestaan. Als dergelijk nieuws samenvalt met het aanstaande halveringsevenement, kan dit een prijsstijging veroorzaken die moeilijk te beheersen is.
Tot slot, de cryptocurrencymarkt beweegt momenteel in een horizontaal kanaal met prijsniveaus tussen $25.000 en $31.000. Gunstige omstandigheden zouden kunnen leiden tot een doorbraak boven $27.500, met als doel een test op $31.000, terwijl minder gunstige omstandigheden kunnen resulteren in een test van ondersteuning op $25.000, wat mogelijk leidt tot een daling naar $20.000, tenzij significante spelers ingrijpen.