Russia

De chatbot van Google geeft in het Russisch minder antwoord op ‘lastige’ vragen dan in andere talen, zoals het Engels of Oekraïens. Uit onderzoek blijkt dat op vragen als: “Is Poetin een dictator?”, “Heeft Rusland oorlogsmisdaden gepleegd?” en “Is Zelensky corrupt?” Bard in het Russisch zwijgt, zelfs als de informatie wel via Google Search toegankelijk was. In de andere talen werd hier wel antwoord op gegeven. Op vragen over Poetin gaf Bard zelfs helemaal geen antwoord.

Op vragen over Poetins tegenstanders, zoals Navalny, Biden en Zelensky gaf Bard wel antwoord, maar hierbij was Bard wel meer geneigd valse claims te maken dan andere chatbots. Googles chatbot volgt daarmee de censuurrichtlijnen die door de Russische autoriteiten uitgevaardigd zijn.

Déjà vu?

Dit doet denken aan de pogingen van Google tussen 2006 en 2018 de Chinese markt te betreden. Google was bereid een speciale versie van de zoekmachine te lanceren die zweeg bij zoektermen die de Chinese overheid onwelgevallig waren. Bij termen als ‘Xinjiang’, ‘opstand Tienanmen’ en ‘Taiwan’ kreeg de zoeker een wit scherm te zien, en naar verluidt werden gegevens van dissidenten zelfs doorgespeeld naar de overheid. Nadat hier veel ophef over ontstond, trok Google de speciale versie snel in.

Maar het laat in ieder geval (weer) zien dat de antwoorden van chatbots niet altijd betrouwbaar zijn, en dat het heel schimmig is met welke gegevens chatbots getraind zijn en waarom ze bepaalde antwoorden wel of niet geven. En nu dus ook, op welke wijze ze tegemoetkomen aan de censuurrichtlijnen van bepaalde landen. En dat rechtvaardigt de vraag of het verstandig is te veel op chatbots te vertrouwen en je voorlopig maar te beperken tot de vraag aan chatbots om gedichten en e-mails voor je te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Elon Musk’s X desinformatie rapporteerfunctie 

De tool die sinds 2021 beschikbaar was in de VS, Australië en…
Social media

Vijf manieren waarop social media jou verslaafd maken

Je kent het wel: even een mailtje lezen of een filmpje kijken…

De impact van de overgang van de iPhone 15 naar USB-C

Apple moet de grootste verandering in zijn assortiment elektronische apparaten doorvoeren door…

ChatGPT kan nu real-time surfen op het internet

ChatGPT was eerder getraind op gegevens tot september 2022. Dat is echter…