Minder dan de helft van de Nederlandse werknemers voelt zich uiterst ambitieus over hun carrière, zo blijkt uit een studie van de uitzendgroep Randstad. Het blijkt dat de meeste werknemers hun werk-privébalans belangrijker vinden dan het beklimmen van de carrièreladder. Het onderzoek geeft aan dat persoonlijk geluk en mentale gezondheid topprioriteiten zijn voor ongeveer 60% van de Nederlandse werknemers. Interessant genoeg beschouwt een aanzienlijk deel, ongeveer 45%, zichzelf als ambitieus wat betreft hun carrière, en 28% staat open voor het op zich nemen van meer managementtaken.
Op wereldwijde schaal wordt deze trend weerspiegeld, waarbij 47% van de werknemers wereldwijd vergelijkbare gevoelens deelt. Volgens Randstad wordt de nadruk op flexibiliteit, werk-privébalans en mentaal welzijn steeds meer een gemeenschappelijk thema onder werknemers.
Nu komt er een wending—Generatie Z, degenen geboren na 2001, hebben vaak het gevoel dat hun werkgevers hen gewoon niet begrijpen. Gedragswetenschapper Oscar van Mourik van Randstad merkt op dat deze generatie persoonlijke waarden en een gezonde werk-privébalans prioriteert. Deze kloof in begrip tussen werkgevers en de jongste leden van het personeelsbestand suggereert een behoefte aan iets meer empathie op de werkvloer.
Van Mourik suggereert dat werkgevers moeten instemmen met deze nieuwe prioriteiten om een werkomgeving te creëren die klaar is voor de toekomst. Dit kan het betrekken van werknemers bij het aanleren van vaardigheden die de tand des tijds doorstaan, zoals vertrouwd raken met kunstmatige intelligentie, omvatten. Maar het gaat niet alleen om technologische zaken; coaching, welzijnsprogramma’s en mindfulness maken ook deel uit van het recept voor een werkomgeving die voor iedereen werkt, volgens Randstad. Het draait allemaal om het erkennen en aanpassen aan wat het belangrijkst is voor de getalenteerde mensen van vandaag en morgen.