Advisory board

Het moederbedrijf van Facebook en Instagram, Meta, heeft een eigen toezichtraad, de Oversight Board, die het bedrijf regeld teruggefluit. In bijna drie jaar heeft de Toezichtraad meer dan 50 uitspraken gedaan, waarbij de raad in 75 procent van de gevallen van oordeel was dat het bedrijf de verkeerde beslissing nam.

Geen enkel ander techbedrijf heeft een commissie die als toezichthouder fungeert, maar de onafhankelijkheid van de Oversight Board staat ter discussie. De raad was een initiatief van Metatopman Mark Zuckerberg en wordt door het techbedrijf gefinancierd.

Dat de raad in het merendeel van de zaken Meta terugfluit, is wel een teken van onafhankelijkheid, maar of Facebook en Instagram het beleid vervolgens ook veranderen (bijvoorbeeld door het aanpassen van een algoritme), is onduidelijk.

Wel geeft Meta meer uitleg over het waarom van moderatiebesluiten. Het geeft meer informatie aan gebruikers als een bericht van hen offline wordt gehaald of als ze worden geschorst.

De raad is nu bijna drie jaar actief. Er is meer dan 2,5 miljoen keer beroep bij het orgaan aangetekend, wat dus heeft geleid tot iets meer dan 50 uitspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Elon Musk’s X desinformatie rapporteerfunctie 

De tool die sinds 2021 beschikbaar was in de VS, Australië en…
Social media

Vijf manieren waarop social media jou verslaafd maken

Je kent het wel: even een mailtje lezen of een filmpje kijken…

De impact van de overgang van de iPhone 15 naar USB-C

Apple moet de grootste verandering in zijn assortiment elektronische apparaten doorvoeren door…

ChatGPT kan nu real-time surfen op het internet

ChatGPT was eerder getraind op gegevens tot september 2022. Dat is echter…