AI model

De non-profitorganisaties TNO, NFI en SURF gaan een Nederlands AI-model ontwikkelen dat transparanter, eerlijker en toetsbaarder moet zijn dan de bestaande modellen. Zij willen hiermee de digitale soevereiniteit van Nederland versterken bestendigen.

Aan de ontwikkeling van het model wordt 13,5 miljoen euro bijgedragen door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Het nieuwe model, dat de naam GPT-NL krijgt, zal worden ontwikkeld voor toepassingen in onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs en de dienstverlening.

Het komende jaar wordt het AI-model gebouwd. Daarna hopen de partijen het model te kunnen draaien met behulp van de nationale supercomputer en het te kunnen exploiteren.

Van een model als ChatGPT is het voor eindgebruikers vaak niet duidelijk hoe het model tot stand is gekomen, welke data voor de training van het model is gebruikt en hoe je kunt garanderen dat er geen ongewenste output verschijnt. Maar onjuiste antwoorden zijn ongewenst voor professionele toepassingen.

Met een Nederlands taalmodel willen de organisaties ook expertise voor het bouwen van AI-modellen in eigen land ontwikkelen, en meer aandacht inbouwen voor bijvoorbeeld duurzaamheid en de mogelijkheid om bij te springen bij krapte op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Informatieopvraagcapaciteiten van AI-model onderzocht in OpenAI-studie

In een recente studie uitgevoerd door OpenAI, de organisatie achter ChatGPT, hebben…

Elon Musk’s X desinformatie rapporteerfunctie 

De tool die sinds 2021 beschikbaar was in de VS, Australië en…

Investeringsmogelijkheden in groene energieprojecten

Investeren in groene energieprojecten biedt niet alleen kansen voor duurzame ontwikkeling, maar…

Het benadrukken van de inzet van Nederland op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie

Nederland staat voorop als het gaat om toewijding aan duurzaamheid en hernieuwbare…