AI model

De non-profitorganisaties TNO, NFI en SURF gaan een Nederlands AI-model ontwikkelen dat transparanter, eerlijker en toetsbaarder moet zijn dan de bestaande modellen. Zij willen hiermee de digitale soevereiniteit van Nederland versterken bestendigen.

Aan de ontwikkeling van het model wordt 13,5 miljoen euro bijgedragen door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Het nieuwe model, dat de naam GPT-NL krijgt, zal worden ontwikkeld voor toepassingen in onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs en de dienstverlening.

Het komende jaar wordt het AI-model gebouwd. Daarna hopen de partijen het model te kunnen draaien met behulp van de nationale supercomputer en het te kunnen exploiteren.

Van een model als ChatGPT is het voor eindgebruikers vaak niet duidelijk hoe het model tot stand is gekomen, welke data voor de training van het model is gebruikt en hoe je kunt garanderen dat er geen ongewenste output verschijnt. Maar onjuiste antwoorden zijn ongewenst voor professionele toepassingen.

Met een Nederlands taalmodel willen de organisaties ook expertise voor het bouwen van AI-modellen in eigen land ontwikkelen, en meer aandacht inbouwen voor bijvoorbeeld duurzaamheid en de mogelijkheid om bij te springen bij krapte op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Elon Musk’s X desinformatie rapporteerfunctie 

De tool die sinds 2021 beschikbaar was in de VS, Australië en…
Social media

Vijf manieren waarop social media jou verslaafd maken

Je kent het wel: even een mailtje lezen of een filmpje kijken…

De impact van de overgang van de iPhone 15 naar USB-C

Apple moet de grootste verandering in zijn assortiment elektronische apparaten doorvoeren door…

ChatGPT kan nu real-time surfen op het internet

ChatGPT was eerder getraind op gegevens tot september 2022. Dat is echter…