Ziekenhuis

Het UMC Groningen laat schriftelijke vragen van patiënten beantwoorden met hulp van AI. Het gebruik van AI is vooral bedoeld om de administratieve druk te verlagen op zorgmedewerkers. Wekelijks stellen zo’n 1200 patiënten vragen aan UMCG-artsen of verpleegkundigen, bijvoorbeeld over medicatiegebruik, pijnbestrijding of een uitslag van een scan. Het gaat hier om een proef in het UMCG en het Tilburgse ziekenhuis ETZ. De chatbot ontvangt een vraag van een patiënt en maakt een opzet voor een antwoord dat een lid van de medische staf kan aanvullen en aanpassen waar nodig.

Overigens zegt het UMCG dat de chatbot niet zelflerend is, en geïntegreerd is in het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier), dus de patiëntengegevens blijven veilig binnen het systeem. Het UMCG benadrukt wel dat de mens centraal blijft staan, er is altijd een arts of verpleegkundige die het antwoord checkt voordat het verzonden wordt.

Omdat medische data onderhevig zijn aan strenge privacy-regelgeving, is de inzet van AI op deze gegevens relatief beperkt. AI werd tot nu toe vooral gebruikt voor administratieve en logistieke data van digitale apotheken. Nu gaat het UMCG AI dus ook op specialistisch gebied inzetten, en het is hiermee het eerste ziekenhuis in Europa dat zo’n chatbot gebruikt. De antwoorden van de chatbot zijn wel aan regels gebonden. Persoonlijk medisch advies geven mag niet, maar wel algemene medische informatie. Uit ervaring met chatbots in de Verenigde Staten blijkt dat het contact met de zorgverlener juist verbetert en persoonlijker wordt. Omdat zorgverleners de vragen nu tussen de bedrijven door beantwoorden, doen ze dat vaak wat kortaf. AI geeft niet alleen informatievere en uitgebreidere antwoorden, maar doet dat ook meer empathisch. Dit is een goede deeloplossing voor het tekort aan personeel: de tijdwinst op den duur voor allerlei zorgverleners zou significant zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Elon Musk’s X desinformatie rapporteerfunctie 

De tool die sinds 2021 beschikbaar was in de VS, Australië en…
Social media

Vijf manieren waarop social media jou verslaafd maken

Je kent het wel: even een mailtje lezen of een filmpje kijken…

De impact van de overgang van de iPhone 15 naar USB-C

Apple moet de grootste verandering in zijn assortiment elektronische apparaten doorvoeren door…

ChatGPT kan nu real-time surfen op het internet

ChatGPT was eerder getraind op gegevens tot september 2022. Dat is echter…