Ziekenhuis

Het UMC Groningen laat schriftelijke vragen van patiënten beantwoorden met hulp van AI. Het gebruik van AI is vooral bedoeld om de administratieve druk te verlagen op zorgmedewerkers. Wekelijks stellen zo’n 1200 patiënten vragen aan UMCG-artsen of verpleegkundigen, bijvoorbeeld over medicatiegebruik, pijnbestrijding of een uitslag van een scan. Het gaat hier om een proef in het UMCG en het Tilburgse ziekenhuis ETZ. De chatbot ontvangt een vraag van een patiënt en maakt een opzet voor een antwoord dat een lid van de medische staf kan aanvullen en aanpassen waar nodig.

Overigens zegt het UMCG dat de chatbot niet zelflerend is, en geïntegreerd is in het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier), dus de patiëntengegevens blijven veilig binnen het systeem. Het UMCG benadrukt wel dat de mens centraal blijft staan, er is altijd een arts of verpleegkundige die het antwoord checkt voordat het verzonden wordt.

Omdat medische data onderhevig zijn aan strenge privacy-regelgeving, is de inzet van AI op deze gegevens relatief beperkt. AI werd tot nu toe vooral gebruikt voor administratieve en logistieke data van digitale apotheken. Nu gaat het UMCG AI dus ook op specialistisch gebied inzetten, en het is hiermee het eerste ziekenhuis in Europa dat zo’n chatbot gebruikt. De antwoorden van de chatbot zijn wel aan regels gebonden. Persoonlijk medisch advies geven mag niet, maar wel algemene medische informatie. Uit ervaring met chatbots in de Verenigde Staten blijkt dat het contact met de zorgverlener juist verbetert en persoonlijker wordt. Omdat zorgverleners de vragen nu tussen de bedrijven door beantwoorden, doen ze dat vaak wat kortaf. AI geeft niet alleen informatievere en uitgebreidere antwoorden, maar doet dat ook meer empathisch. Dit is een goede deeloplossing voor het tekort aan personeel: de tijdwinst op den duur voor allerlei zorgverleners zou significant zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Elon Musk’s X desinformatie rapporteerfunctie 

De tool die sinds 2021 beschikbaar was in de VS, Australië en…

Informatieopvraagcapaciteiten van AI-model onderzocht in OpenAI-studie

In een recente studie uitgevoerd door OpenAI, de organisatie achter ChatGPT, hebben…

Investeringsmogelijkheden in groene energieprojecten

Investeren in groene energieprojecten biedt niet alleen kansen voor duurzame ontwikkeling, maar…

Het benadrukken van de inzet van Nederland op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie

Nederland staat voorop als het gaat om toewijding aan duurzaamheid en hernieuwbare…